Het voorjaar van 2012 staat in het teken van Uitnodigingen. Uitnodigen voor mooie pionierstochten, reizen en samenwerking. Uitnodigingen in de vorm van ideeën die vanaf een achtergrond opkomen en gestalte aannemen. De Uitnodiging om te vertragen om zuiver gewaar te worden van wat zich aandient en de Uitnodiging elke perceptie van snelheid of vertraging los te laten als een idee/project/samenwerking stroomt.

Een concreet voorbeeld is de Uitnodiging om op reis te gaan naar Israël en de Palestijnse Gebieden.

Eind december werd ik benaderd door Sanne Vroom (Timu Kota) en Ghada Zeidan (Palestine Link) om met hen een reis te maken. Een dialoogreis met als voornaamste doel om de dialoogmethodiek die het Arab Educational Institute (AEI) toepast, aan te leren en in Nederland toe te passen. Bij het overtuigde JA dat ik voelde, ontstond nog meer ruimte. Ruimte om vijf mensen uit te nodigen om mee te gaan. Mensen die de specifieke dialoogmethodiek willen aanleren, toepassen in NL en de ervaringen willen delen. Die openstaan voor de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden en zich hierin met een open houding verder in willen verdiepen.

De methodiek van AEI is net als de methodiek van Nederland in Dialoog gebaseerd op vier stappen, zij het iets andere stappen. AEI schrijft zelf over hun methodiek: RRCA is a method which is applied at the various groups of the AEI, and which, briefly, implies the reading of a wisdom quote, a silent reflection on it, a sharing of thoughts in a group exchange, and the individual or group development of some kind of action afterwards. The aims are creating inner peace and clarity of purpose; connecting mental and social processes with personal feelings and an action perspective; creating awareness about civilizations’ rich sources of wisdom; inter-religious and intercultural understanding, improving communicative skills, learning to brainstorm.”

Het leren van de RRCA methodiek en het samen in dialoog gaan over de reden waarom we dialoog inzetten in een proces dat gericht is op vrede, zijn voor mij een wezenlijk onderdeel van de reis. Evenals het ontwikkelen van een beter begrip van de situatie in Israël. Als kind had ik de droom om bij te dragen aan vrede in de wereld en was ik er, mede door mijn familiegeschiedenis, van overtuigd dat er vrede in het Midden-Oosten moest komen. In confrontatie met de werkelijkheid door studie en werk binnen de OS hoek, leek elke gedachte over een bijdrage hieraan onrealistisch.

Ik ben benieuwd wat deze reis ons allen gaat brengen. In ieder geval een bijzonder waardevolle ervaring met een bijzonder reisgezelschap. Zoveel is nu al duidelijk. Naast Ghada en Sanne bestaan het dialoogteam uit Renate van der Veen, Roos Nabben, Willemien Otterloo, Annemiek Scholten en Bregje Paulussen. De reis wordt mede mogelijk gemaakt door E-motive.

Ik verheug me op de reis en ben dankbaar voor de Uitnodiging die mij via Sanne en Ghada bereikte.