In augustus gaan we twee weken op reis in Uganda met een groep mooie pioniers. Michel en Sanne namen het initiatief voor deze reis die we Creative Minds Uganda noemen. Tijdens de kennismaking vanavond onderzochten we of er een gemeenschappelijk doel is als we op reis gaan. Waarom ga je, wat wil je leren, welke vragen leven daar, wie wil je ontmoeten, waren vragen die aan bod kwamen. Eén van de ideeen is om samen een blog bij te houden. En om te filmen wat we meemaken, ook al voorafgaand aan de reis.

Terwijl ik terugliep naar mijn auto vroeg ik me af waar ik mijn aandacht op wil richten. Onderwerpen waar ik in Nederland mee bezig ben, waar ik in Uganda graag meer over zou willen leren zijn; dialoogvormen, (sociaal) ondernemerschap, pionieren. Maar ook de relatie tot de natuur, duurzaamheid en omgekeeerde ontwikkelingssamenwerking zijn prikkelend materie. Ik vroeg me ook af of ik al wel een keuze wil maken? Of dat ik met open vizier ga en wel zie wat er in het moment ontstaat?

Al mijmerend liep ik tegen een mevrouw aan. Een huilende mevrouw met een verkreukelde straatkrant in haar hand. Ze had verband om haar linkerarm en zag er onverzorgd en verward uit. We keken elkaar een tijdje aan toen ik haar wat geld gaf. Huilend zei ze dat ik vandaag de tweede was die voor haar stopte. Het moment duurde maar heel even. Ik wenste haar veel sterkte en liep een beetje onhandig weer verder.

Waar gaat reizen eigenlijk over? Reizen gaat over het afleggen van een afstand tussen twee punten. Eén van vertrek en één van aankomst. Maar ongeacht of je het einddoel haalt, is het in de beweging waar de momenten ontstaan waar je iets van leert. Een ontmoeting tussen mensen. Een botsing op straat. Een onverwachte wending of ontdekking doordat je met elkaar in gesprek raakt. Ongeacht of het een reis is in Afrika, of één tussen een restaurant en je auto in Utrecht.