Jongeren komen lokaal in actie voor klimaat, voedsel, welzijn en welvaart

Dialoog basis voor samenwerking aan een duurzame wereld

Persbericht, 1 okotober 2012

‘Samen kunnen we de wereld veranderen. Door klein te beginnen, bij jou in de buurt.’ dat is de boodschap van de 200 jongeren die zaterdag naar het National Event World=U in Utrecht waren gekomen om hun acties voor een betere, duurzame wereld wereldkundig te maken.  In een wervelende show van creatieve, ontroerende en originele acts  presenteerden de 19 World=U teams uit het hele land hun plannen en acties voor de lokale aanpak van wereldvraagstukken rond klimaat, voedsel en welvaart&welzijn.  Dialoog speelt daarbij een centrale rol.

Onder begeleiding van 10 dialoogadviseurs van Nederland in Dialoog hebben 250 jongeren tussen de 16 en 24 jaar in kleine groepen intensief met elkaar gesproken over de effecten van klimaatverandering, duurzame voedselketens en de ongelijke verdeling in de wereld.  De centrale vraag was: waarvoor kan en wil jij  in actie komen? Door in dialoog naar elkaars ervaringen te luisteren en dromen te delen, werden de aanvankelijk ongrijpbare wereldproblemen   tastbaar en ontstonden concrete ideeën voor lokale acties.

Een kleine greep uit de vele acties waarmee de jongeren ook anderen  bewust willen maken van de urgentie om iets te veranderen:  een groen popfestival, energieopwekkende fitnessapparaten, lichtgevende stoeptegels, een fair trade creditcard en een duurzaam Experience House. Deze acties en de ervaringen die de jongeren het afgelopen jaar met elkaar hebben opgedaan vormen de boodschap die een team van 19 jongeren (uit alle groepen 1) medio november aan de VN gaan overbrengen.

Tijdens de Week van de Dialoog van 1-10 november zullen de World=U jongeren zich op verschillende plaatsen mengen onder de dialoogdeelnemers zoals bijvoorbeeld in Tilburg, Eindhoven, Almere, Amersfoort en op Goeree Overflakkee.

De Week van de Dialoog is een initiatief van de Stichting Nederland in Dialoog en wordt landelijk ondersteund door Albert Heijn,  Brahma Kumaris, COC Nederland, Oranje Fonds, Rabobank, Resto Van Harte, Seats2Meet, en Woningcorporatie Ymere.

World=U is een samenwerking tussen Rabobank Foundation, Wereld Natuur Fonds (WNF) en Nederland in Dialoog (NID), waarbij door de inzet van dialoog  jongeren actief worden betrokken bij de aanpak van wereldvraagstukken.

Voor meer informatie over World=U zie www.worldisu.nl
Meer informatie over de Week van de Dialoog: www.nederlandindialoog.nl