>>kijk hier naar de documentaire over onze reis<<

December 2011 maakte ik kennis met Sanne Vroom van Timu Kota. En de vonken vlogen er af!

Al snel werd duidelijk dat onze gezamenlijke reis zou beginnen met de organisatie van een bezoek aan Israël en de Palestijnse Gebieden. De uitnodiging voor de reis komt van het Arab Educational Institute, een lokale organisatie in Bethlehem. Zij ontwikkelden een dialoogmethode met de naam RRCA, Read, Reflect, Communicate and Act. De uitnodiging is om de methode te leren toepassen, in Nederland uit te voeren en hen feedback te geven vanuit dialoogexpertise.

De methodiek van AEI is net als de methodiek van Nederland in Dialoog gebaseerd op vier stappen, zij het iets andere stappen. AEI schrijft over hun methodiek: RRCA is a method which is applied at the various groups of the AEI, and which, briefly, implies the reading of a wisdom quote, a silent reflection on it, a sharing of thoughts in a group exchange, and the individual or group development of some kind of action afterwards. The aims are creating inner peace and clarity of purpose; connecting mental and social processes with personal feelings and an action perspective; creating awareness about civilizations’ rich sources of wisdom; inter-religious and intercultural understanding, improving communicative skills, learning to brainstorm.”

Bij nadere kennismaking in januari 2012 met Sanne en Ghada Zeidan van Palestine Link zei alles in mij JA! Ja, deze uitnodiging herken ik en pak ik op.

In de reis komt veel samen. Onder andere familiegeschiedenis en de wens bij te dragen aan een beter begrip van elkaar door inzet van dialoog. Het mogen ervaren van de rol van dialoog kan zijn in een conflictgebied, is een dimensie waar ik me graag voor open stel. Aan het eind van de reis zullen we in Tel Aviv Israëli ontmoeten die dialoog en geweldloze communicatie toepassen. Wat voor mij de reis compleet maakt.

Sanne, Ghada en ik dragen vanuit onze verschillende achtergronden bij aan het vormgeven van de reis. Zo gaven zij mij de ruimte om vijf dialoog-reisgenoten te betrekken.  Dit zijn Renate van der Veen, Roos Nabben, Bregje Paulussen, Annemiek Scholten en Willemien van Otterlo.

Eind maart gaan we tien dagen op reis. Samen met een media team. De reis wordt mede mogelijk gemaakt door Oxfam Novib/Emotive.